Hvad betyder misbrug?

Har du taget en alkoholiker test, eller er du blot bekymret for dig selv eller en, som du kender? I så fald kan det være, at du gerne vil vide mere om misbrug generelt. For hvad karakteriserer egentligt et misbrug, og hvilke symptomer viser sig typisk ved et misbrug? Det kan du læse meget mere om herunder.

Hvad er et misbrug?

Et misbrug er en psykisk lidelse, hvor en person har et vedvarende og skadeligt forbrug af enten et rusmiddel, alkohol eller et lægemiddel. Et misbrug af stoffer eller alkohol kan altså defineres som et mønster. Der er et gentagende forbrug, og det er ikke muligt at styre dette forbrug.

Der er stor forskel på et misbrug og en afhængighed. Det er nemlig muligt at misbruge et stof eller et rusmiddel uden at være afhængig. Dog skal det nævnes, at et misbrug er vejen til en afhængighed. Ved et længerevarende misbrug er det nemlig muligt at blive meget afhængig.

Hvilke symptomer viser sig ved et misbrug?

Når det kommer til et misbrug, fører det typisk til både en fysisk og psykisk afhængighed. Det viser sig på forskellige måder. I forhold til typiske symptomer, der viser sig ved misbrug, er der flere forskellige. Disse er blandt andet:

  • Fysisk og psykisk trang til det rusmiddel, der bliver misbrugt
  • Abstinenser, hvis rusmidlet ikke bruges
  • Ændret adfærd
  • Problemer derhjemme, på arbejdet eller lignende
  • M.fl.

Er du bekymret for dig selv eller en anden, er det vigtigt at få den rette hjælp. Der findes flere behandlingsmuligheder, så det er værd at undersøge de forskellige muligheder.